Tuintips voor de maand oktober
Prachtige herfstkleuren en heerlijke ochtenddauw komen eraan. Maar voorzichtig door de tuin lopen, want ook de spinnenwebben zijn volop aanwezig.
- Er kan nog gewoon gemaaid worden. Laat het gras niet te lang de winter ingaan ivm. mosvorming. Mos ontstaat makkelijker en sneller bij lang gras.
- Probeer zo min mogelijk blad op het gazon te laten liggen. Rottend blad geeft later gele plekken.
- Ook bij de vijver opletten met het blad. Op tijd het blad uit het water vissen of alvast een net over de vijver heen.
- Zolang de temperatuur boven de 5 graden is mogen de vissen nog gevoerd worden.
- Bloembollen kunnen nu al de grond in.
- Verplanten en scheuren van vaste planten kan nu heel goed. Ze kunnen al teruggeknipt worden en zijn in de borders nog goed te zien.
- Hou ook u paden en terras zo veel mogelijk bladvrij. Met regen kan het anders spekglad worden en bij zonneschijn trekt er een nare kleur in het straatwerk wat er later maar weer moeilijk afgaat.
- Afgevallen rozenbladeren bevatten vaak schimmelsporen. Let erop dat deze verwijderd worden anders is er in het voorjaar direct weer besmetting mogelijk.
- Ook geen rozenblaadjes laten hangen, want dit geeft hetzelfde effect.
- Uitgebloeide bloempotten leeghalen en opbergen of (nog leuker) opnieuw vullen met bv. winterviolen, Gaultheria of winterheide.
Tuintips voor de maand november
November met zijn korte en natte dagen. Met een beetje pech ziet u de tuin alleen in het weekend bij daglicht. Toch zijn er nog wat kleine klusjes te doen.
- Blijf het afgevallen blad zoveel mogelijk verwijderen van het gazon, straatwerk en natuurlijk ook de vijver.
- Denk alvast is aan de vogeltjes.
- Tuinmeubelen kunnen nu alvast schoongemaakt en opgeborgen worden zodat u er straks in het voorjaar bij de eerste zonnestralen gelijk gebruik van kunt maken.
- Check de dakgoot eens een keertje. Hij kan zomaar verstopt zitten van al het blad de laatste tijd.
- Zodra de fruitbomen kaal zijn kan er verjongingssnoei toegepast worden.
Tuintips voor de maand december
De donkere dagen voor de kerst komen eraan. Tijd om de tuin 'winterklaar' te maken en erop deze manier nog heerlijk van te genieten.
- Haal het laatste blad van het gazon af en probeer er daarna niet of zo min mogelijk over te lopen. Zeker bij vorst kan dit grote schade geven.
- De vijver is nu wel zijn rustperiode ingegaan. Hou de vijver wel (gedeeltelijk) ijsvrij voor de vissen.
- Verwijder indien nodig wel wat sneeuw van de vijver zodat er voldoende licht bij de vissen kan komen.
- Het is nu SNOEITIJD. Werp eens een kritische blik in de tuin en ga aan de slag.
- Stukken border waar geen planten staan even lekker diep spitten zodat de vorst erbij kan.
- Laat de tuinslang leeglopen en berg hem zonder knik op.
- Denk ook even aan de buitenkraan.
- Schud eventuele sneeuw van grotere planten af om takbreuk te voorkomen.
- Deze maand moeten in ieder geval de druif, kiwi, esdoorn, berk en noteboom gesnoeid worden. Als we dit later doen gaan ze bloeden en is er grote kans op takken die afsterven.
Tuintips voor de maand januari
Het begin van het nieuwe jaar. Velen zullen denken dat er in deze maand niks te doen is in de tuin. Toch is dit de perfecte tijd om dingen voor te bereiden en ook hier en daar al wat aan te pakken.
- Mocht de winterbeurt er in november/december bij ingeschoten zijn dan is dit de laatste kans om alles toch nog even beet te pakken.
- Deze maand is ideaal om de grasmaaier na te kijken en eventueel te (laten) slijpen.
- Ook al het andere gereedschap is een kritische blik waardig.
- Check in de schuur de vooraad bestrijdingsmiddelen, graszoden en bemestingsproducten eens. Gooi weg wat niet meer gebruikt kan worden.
- Laat sneeuw op het gazon en in de borders gerust liggen. Het is namelijk een goede isolatie.
- Als de sneeuw verdwenen is mag er kalk op het gazon gestrooid worden.
- Grote bomen kunnen bij vorst gerust gesnoeid worden.
Tuintips voor de maand februari
De dagen worden al wat langer en de temperatuur kan al flink gaan oplopen in februari. Een ideale tijd om alvast met wat werkzaamheden in de tuin te beginnen. Houd er wel rekening mee dat het pas februari is en de winter nog kan terug keren. Mochten er werkzaamheden zijn die u niet overziet neem dan gerust contact met ons op.
- Snoei de fruitbomen uiterlijk het einde van deze maand. Later snoeien kan leiden tot bloeden (sapverlies). Met de snoei van steenfruitbomen (o.a. Kers en Pruim) kunnen we het beste wachten tot april vanwege eventuele loodglansaantasting. Let er wel goed op dat u snoeigereedschap goed scherp is.
- Op droge dagen is het ideaal om schuttingen, pergola ed. te repareren.
- Geef nestkastjes nu een grondige schoonmaakbeurt en verwijder eventueel ongedierte, zodat de vogels straks ook een ‘schoon’ huisje hebben.
- Let op de planten in potten en bakken. Bij droge dagen mogen ze met mate al wat water hebben.
- Overwinterende kuipplanten mogen langzaam maar zeker ook wat aandacht. Denk bv. Aan het verpotten en aan met mate water geven. Als u er de ruimte voor heeft mogen ze wat warmer en meer in het licht gezet worden.
- Let er bij de vijver op dat deze nog steeds (gedeeltelijk) ijsvrij blijft. Nooit een wak hakken i.v.m. trillingen in het water en dus stress bij de vissen. Hier kunnen ze aan dood gaan.
- Bomen en struiken kunnen alvast verplant en/of geplant worden, mits het niet vriest natuurlijk.
- Als er geen vorst meer wordt verwacht begin dan alvast met het opruimen van het laatste beetje vuil en onkruid uit de borders.
- U kunt begin van deze maand nog kalk op het gazon strooien. Wacht hier niet te lang mee, want kalk heeft tijd nodig om op te lossen. Bij te laat strooien werkt het de bemesting later in het jaar tegen. Eventuele natte plekken en plassen bestrijden door met de riek gaten in de grasmat te prikken. Let er wel op om zo min mogelijk (en liever niet) op een bevroren of met sneeuw bedekt gazon te lopen.
Tuintips voor de maand maart
Een bijzondere tijd.....zonneschijn en warmere dagen. Met andere woorden de lente komt eraan. Tijd om nu echt de tuin aan te pakken om om straks met het mooie weer buiten te kunnen genieten. Let wel op "maart roert zijn staart" zon en warmte kunnen worden gevolgd door nachtvorst.
- De reeds eerder gespitte tuin kan nu met de cultivator wel fijn gemaakt worden.
- Winterbescherming bij de diverse planten kan nu wel verwijderd worden. Hou deze nog wel stand by voor een eventuele strenge nachtvorst.
- Let op met onkruid, vele onkruidzaadjes hebben net als u op het zonnetje gewacht en worden nu actief. Hou het nu goed bij dan heeft u er later in het jaar profijt van.
- De vissen mogen bij een watertemperatuur van ca. 10 graden al wat voer hebben. Let er op dat u niet te veel geeft want als ze voer laten liggen krijgen we meer algengroei. Zorg tevens voor voldoende zuurstof en check het filter en uv-lamp tijdig.
- Als de temperatuur boven de 7 graden komt mag ook het gras alweer gemaaid worden Maai de eerste keer op een hogere stand en zorg dat het afgemaaide gras word verwijderd.
- Deze maand is ideaal om alvast de tuinmeubels in de goede staat te brengen voor straks.
- Eventueel bemesten van het gras en de borders kan alvast. Volg de aanwijzingen op de verpakking en doseer absoluut niet teveel.
- "TIP" ..Haal het voorjaar in huis door wat takken van een vroegbloeier te knippen en zet deze in een vaas in huis.
Tuintips voor de maand april
"April doet wat hij wil"
Met andere woorden april is qua weer erg veranderlijk.
Dat kan wel zo wezen,maar nu is het toch echt de hoogste tijd om de handen uit de mouwen te steken.
- Het gazon moet nu echt de nodige aandacht. Er mag geverticuteerd, bijgezaaid en bemest worden. Let er op dat als u voor het eerst dit jaar maait u het op een hogere stand als normaal doet.
- Nog even wachten met zomergoed. Hoe moeilijk het ook is.
- De vijver mag schoongemaakt worden en de vijverbeplanting gecontroleerd. Let nog wel goed op met het voeren van de vissen.
- April is de maand voor nieuwe aanplant.
- Bij het evt. schoffelen van de borders het afval wel opruimen. De nachten zijn nog zeer vochtig dus het onkruid zal zo weer aangroeien.
- Tot het einde van deze maand heeft u de tijd om te zorgen dat alles wat u wilt verplanten ook daadwerkelijk gaat verplanten. Zodra de blaadjes overal weer aanzitten wordt het een stuk lastiger.
- Vaste planten evt. scheuren.
- In de laatste week kunnen de rozen ook worden gesnoeid. De rozen vanaf nu ook maandelijks bemesten.
- De overige beplanting mag ook bemest worden. April is een een ideale tijd, omdat de planten de meststoffen nu optimaal opnemen. probeer bij regenachtig weer te bemesten.
Tuintips voor de maand mei
...VOORJAAR...
Eindelijk voorjaar. Een prachtige tijd de blaadjes komen aan de bomen, diverse struiken gaan al bloeien en het gras krijgt langzaam maar zeker weer die mooie groene kleur.
- Er mag kunstmest op het gazon gestrooid worden als er regen is voorspeld. Komt de regen niet dan moet er gesproeid worden.
- Regelmatig maaien is het beste voor een mooi gazon. Soms mag er zelfs twee keer per week gemaaid worden.
- Sproei bij droogte het liefst in de avonduren en niet bij volle zon ivm verbranding. Sproei voldoende, planten en gras zijn niet zo gauw te vochtig.
- Let op het onkruid. Regelmatig nu verwijderen dan scheelt dat de rest van het jaar in het wieden.
- De vissen mogen vanaf nu regelmatig gevoerd worden. Let er wel op dat ze alles opeten want voer wat achterblijft is zeer nadelig voor de waterkwaliteit.
- Beter een aantal maal per dag voeren als in één keer heel veel.
- Alle zaden kunnen nu direct de volle grond in zowel de 1 als 2 jarige.
- De rozen kunnen nu op 3 tot 5 ogen terug gesnoeid worden.
- Neem bij het geleiden van klimplanten ed. flexibele bindbuis. Dit voorkomt knellen bij de groei.
- Snoei alle voorjaarsbloeiers direct na de bloei.
- De coniferenhagen kunnen nu ook gesnoeid worden. Wacht met de Taxus nog even tot juni.
- Maak nu alvast de ondersteuning van hoge vaste planten in orde. Nu gaat het nog vrij eenvoudig. Straks kunnen we er moeilijker bij en is het haast niet meer te zien.
- En we weten het allemaal na 15 mei kunnen we met al het zomergoed aan de gang. Zorg wel voor verse tuinaarde en een goede afwatering door bv. hydrokorrels of een gaatje onder in de pot.
- Let er goed op dat ook al het zomergoed voldoende water krijgt.
Tuintips voor de maand juni
Juni.....zon en een stralend blauwe lucht. Dus heerlijk genieten in de tuin van een zwoele zomeravond, maar tussendoor toch ook even in de tuin aan de gang.
- Het gras mag nu afhankelijk van de groei wel 1 à 2 keer per week gemaaid worden.
- Als er nog geen tijd is geweest voor herstelwerkzaamheden verwijder dan nu grof gras gras en gele plekken en zaai deze opnieuw in.
- Maai niet op een zeer zonnige dag.
- Let op het waterniveau in de vijver. Water kan in deze tijd zeer snel verdampen.
- Bij langdurig mooi weer wel even goed water geven.
- Schakel bij een vakantie of een langere afwezigheid iemand in om de tuin water te geven.
- De beplanting krijgt na de langste dag (21 juni) een nieuwe groeiimpuls. Knip de heesters en hagen nu terug zodat ze weer mooi uit kunnen lopen.
- Let op het onkruid. Blijf er 'kort' opzitten voordat het gaat zaaien.
- Verwijder uitgebloeide rozenbloemen zodat de energie van de plant naar de nieuwe bloemen gaat en niet naar het aanmaken van rozenbottels.
Tuintips voor de maand juli
Zonnig en warm weer. Genieten dus in de tuin en dan tussendoor zo af en toe een klein klusje. Heerlijk toch !!!
Het gazon niet te kort maaien.
Let op met water geven. De zon en de wind kunnen de borders, potten en het gazon snel laten verdrogen. Sproei niet met de felle zon. De waterdruppels werken als een vergrootglas op het blad.
De vissen zijn goed hongerig. Er mag flink gevoerd worden.
Uitgebloeide vaste planten mogen terug geknipt worden. Vaak wordt u beloond met een tweede bloei.
Als u grote druiven wilt hebben hou dan 1 tros per tak aan. De rest mag verwijderd worden.
Ongediertebestrijding goed bijhouden. Met warm weer kan er namelijk een explosie van luis, mieren ed. plaatsvinden. Volg wel goed de aanwijzingen en hoeveelheden op de verpakking.
De hagen mogen weer gesnoeid worden. Uiteraard niet bij zeer zonnig weer.
Jonge uitlopers van de klimplanten juist nu goed geleiden.
Kijk na een heftige regenbui even de potten ed. goed na op overtollig water.
Maak afspraken over de tuinverzorging in u vakantieperiode.
Tuintips voor de maand augustus
Een heerlijke maand, lekker genieten van een eventuele vakantie en natuurlijk volop genot in de tuin.
Blijven maaien !! Uiteraard niet te kort.
Ververs dagelijks het water in het vogelbadje.
Snoei de (uitgebloeide) klimhortensia terug tegen de muur of schutting.
De vijver mag zo af en toe bijgevuld worden. Het water kan in deze tijd erg snel verdampen.
Bescherm de vijver nu extra goed. De jonge reigers zijn inmiddels uit het nest en zeer actief.
Loop met een zonnige dag even met de schoffel door de tuin. Het is nu zeer dankbaar werk.
Verwijder regelmatig uitgebloeide bloemen.
Vergeet niet te genieten. De tuin is nu vaak op zijn mooist, neem af en toe een foto, zodat u in een ander jaargetijde precies weet waar alles ook al weer stond.
Tuintips voor de maand september
September...maand van uitersten. Vochtige nachten en soms nog prachtige dagen. Vergeet bij een mooie dag niet dat ene zonnestraaltje nog even mee te pikken in de tuin.
Het gras groeit nu al wat minder hard dus let op met maaien.
Regelmatig fruit plukken nu. De takken die erg vol hangen eventueel wat ondersteunen.
De rozen bloeien nog wel even door. Blijf wel de uitgebloeide bloemen verwijderen.
Maak uitgebloeide plantenbakken en potten klaar voor herfst/winterplanten.
Verwijder het afgevallen blad van het gazon. Vis ook de bladeren uit de vijver of span er alvast een net over.
Stop met bemesten, zodat de beplanting zich kan gaan voorbereiden op de winter.